Betaal nooit voor het afsluiten van uw lening

By 30 oktober 2017Geen categorie
Betaal nooit voor het afsluiten van uw lening

Betaal nooit voor het afsluiten van uw lening

Geld lenen kost geld, dat is uiteraard geen nieuws. Als u geld leent moet u daar rente over betalen. Dat is logisch. Het is daarnaast niet toegestaan om geld te rekenen voor het bemiddelen van de lening. De AFM (Autoriteit Financiƫle Markten) heeft hier enige maanden terug tegen gewaarschuwd. Ook het televisie programma opgelicht heeft hier aandacht aan besteed.

Lening afsluiten altijd “gratis”?

De wet op het consumentenkrediet is hier duidelijk over. Een bemiddelaar mag geen afsluitprovisie ontvangen over een bemiddelde geldlening. Dit houdt kort en goed in dat er geen kosten in rekening gebracht mogen worden bij de bemiddeling. Gebeurt dit toch? Dan is de kredietbemiddelaar in overtreding, wij raden u aan om deze partijen aan te melden bij de AFM zodat er stappen ondernomen kunnen worden, en andere consumenten beschermd kunnen worden.
Overigens kunt u eenvoudig nagaan of de aanbieder van uw keuze een vergunning heeft voor het bemiddelen van leningen. Als uw aanbieder niet is ingeschreven in het register van de AFM dan heeft u te maken met een bemiddelaar zonder vergunning. Dit is in Nederland niet toegestaan.

Wat kunt u doen?

Heeft u te maken met een malafide aanbieder? Dan zijn er twee zaken van belang.

  • Betaal nooit voor de bemiddeling van een lening
  • Wordt er een betaling gevraagd? Meldt dit dan bij de AFM

Bij het melden van de aanbieder bij de AFM is het van belang om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Telefoonnummers, emailadressen en natuurlijk de naam van de aanbieder. Hierdoor kunt u de AFM zo gericht mogelijk aan de slag laten gaan om de aanbieder te stoppen. Helaas worden meestal de zwakkere groepen benadeeld door deze aanbieders.

Hoe gaan deze partijen te werk?

Malafide aanbieders richten zich veelal op de zwakkere groepen. De groepen mensen die bijvoorbeeld door een negatieve BKR registratie geen lening kunnen afsluiten. Of personen die juist teveel aan leningen uit hebben staan. Dit zijn de kwetsbare groepen. De consumenten worden gelokt met een ontzettend lage rente. Of de melding dat het mogelijk is om geld te lenen zonder BKR toetsingen. Als het aanvraagformulier is ingevuld wordt er veelal contact opgenomen om aan te geven dat de lening akkoord is. Maar… Er moet eerst een betaling gedaan worden om het geld vrij te geven. Dit zijn uiteraard geen kleine boekingen. Het kan gaan om bedragen van enkele tientallen tot duizenden Euro’s.
De lening wordt uiteraard nooit overgemaakt aan de gedupeerde consument.