Wat bepaald de rente van uw lening.

By 24 oktober 2017geld lenen
wat bepaald de rente van uw lening

Wat bepaald de rente van uw lening

Leningen vergelijken is natuurlijk heel verstandig. Maar hoe komt de rente van de lening nu eigenlijk tot stand? Welke factoren kunnen er voor zorgen dat geld lenen tegen een lage rente ook voor u mogelijk is? Er wordt veel geadverteerd met geld lenen vanaf 4,1%, maar wie krijgt deze lage rente ook echt? Er zijn veel verschillende factoren die de rente bepalen. Eigenlijk weet niemand ├ęcht wat ervoor kan zorgen dat u de laagste rente krijgt. Wel weten wij door onze ervaring welke punten belangrijk zijn. Deze sommen wij graag voor u op zodat u in ieder geval meer inzicht krijgt in het tot stand komen van de rentetarieven.

De basis van de rentebepaling

Er zijn meerdere factoren die de rente bepalen die u uiteindelijk moeten voldoen. Dit zijn een aantal vaste factoren, en een aantal variabele factoren. De vaste factoren zijn eigenlijk vrij eenvoudig om te begrijpen.
De basis is de inkooprente van de bank. Dit is de rente die de bank moet betalen om het geld te lenen. Daarnaast rekent iedere bank een deel winstopslag op de inkooprente, en een deel voor de kantoorkosten en dergelijke. Daarmee zijn de echte basispunten benoemd. Daarnaast zijn er variabelen waar die de vraag, wat bepaald de rente van uw lening, verdere invulling geven.
De variabele gegevens zijn de gegevens die u bij de lening aanvraag ingeeft. Er zijn tientallen factoren waar de bank naar kijkt. De belangrijkste werken wij verder voor u uit om u een zo goed mogelijk inzicht te geven in de totstandkoming van de rente van uw lening.

Factoren die meespelen

Wat de rente van de lening exact bepaald weten alleen de risk managers van de banken. Wel is het zo dat wij, door onze jarenlange ervaring, een goed inzicht hebben kunnen krijgen als het gaat om de factoren die de rente voor een deel bepalen. In onderstaand overzicht sommen wij er een aantal voor u op.
Verder op de pagina werken wij ze nog voor u uit.

 • Bent u alleenstaand of samenwonend?
 • Heeft u een huur of een koopwoning?
 • Heeft u een bekend BKR?
 • Sinds wanneer werkt u bij de huidige werkgever?
 • Heeft u een tijdelijk dienstverband of een vast dienstverband voor onbepaalde tijd?
 • Sinds wanneer woont u op dit adres?
 • Wat is de hoogte van uw inkomen?

Belangrijkste onderdeel, de creditscore

Als u uw lening aanvraag indient wordt deze op verschillende factoren beoordeeld. Banken doen dit door uw aanvraag punten te geven. Voor elk onderdeel van uw aanvraag ontvangt u punten. Om het rijtje van Factoren die meespelen langs te gaan.

 • Een aanvraag van samenwonenden/gehuwden scoort meer punten. Dit omdat de bank twee partijen heeft om hun lening op te verhalen.
 • Consumenten met een koopwoning scoren meer punten dan consumenten met een huurwoning. Dit is ondanks de daling van de huizenprijzen enkele jaren geleden niet veranderd. De banken zijn nog altijd van mening dat een consument met een koopwoning een stabielere basis heeft.
 • Als u al eerder een lening heeft gehad, of op dit moment al een lening heeft, dan heeft u een zogenaamd “bekend BKR”. Banken vinden dit prettig en geven hier extra punten aan. U heeft immers al aangetoond een lening te kunnen dragen en tijdig terug te betalen
 • Des te langer u bij uw werkgever aan het werk bent, des te hoger het aantal punten dat u krijgt. Helaas houden de banken daar geen rekening mee als u net geswitcht bent van werkgever waardoor u een nieuwe datum in dienst heeft gekregen
 • Een dienstverband voor onbepaalde tijd geeft de bank een beter gevoel. Het is gelukkig nog wel mogelijk om een lening af te sluiten als u een contract voor bepaalde tijd heeft.
 • Hoe lang u al op uw huidige adres woont bepaald voor een deel hoeveel punt u krijgt. Des te langer u op uw huidige adres woont, des te meer punten.
 • De hoogte van uw inkomen is uiteraard een belangrijke, des te hoger uw inkomen, des te meer punten u krijgt. Uw inkomen bepaald natuurlijk ook voor een groot deel hoeveel u kunt huren. Des te ruimer u aan deze normen voldoet, des te hoger uw maximale leencapaciteit en punten voor de lening.

Alle hierboven genoemde punten worden uiteindelijk vertaald in de creditscore. Des te hoger het aantal punten des te lager de rente die u kunt krijgen.

Leave a Reply